Portvinens Store Verden.

Portvinstyper 
Der findes i dag en lang række portvinstyper i handelen. Betegnelser som Vintage, Late Bottled Vintage, Ruby, Colheita, Tawny med alder, etc. er at finde på vinhandlerens eller supermarkedets hylder.
Portvin er en hedvin dvs. rød- eller hvidvin, som under gæringen får tilsat druesprit, indtil den har en styrke på ca. 18-20% alkohol. Gæringen stopper i vinen, så vinen endnu har en god del restsødme.

Hvid Portvin: Tør, frisk og blomsterrig vin. De hvide druer blandes som regel efter 3 år på stålfade. Nydes afkøles som aperitif og evt. til en forret med røget fisk, foie gras eller dessert. OBS. Skal helst drikkes i løbet af en uges tid. Anbefalet drikketemperatur er 8-10 grader.

Ruby (Ruby, LBV, Vintage) ("Rubinfarvet"): Port med dyb farve og intens duft af moden frugt. Ruby-typen tappes ofte tidligt på flaske, som regel efter 1-3 år på ståltank. Enkelte får lov til at nyde lidt tid på egefade. Gilberts & Martins druer blandes efter 3 år på egefade. OBS. Skal helst drikkes i løbet af 14 dage. Anbefalet drikketemperatur: 11-13 grader.

LBV – Late Bottled Vintage Port: LBV tappes mellem 4 og 6 år efter høsten. Det er portvine, der minder om den "rigtige" Vintage Port, men dog er afrundet lidt mere af den længere fadlagring. LBV fra én bestemt årgang, etiketten angiver både høst- og tapnings år. LBV udvikler sig som regel ikke videre på flaske, med visse undtagelser. Klar til at drikke ved frigivelse og kan stå åben i en god uges tid. Anbefalet drikketemperatur: 15-16 grader.

Vintage Port: Aftappet mellem 2 og 3 år efter høståret. Vintage Port udvikler sig på flaske og bør ligge mere end 15 år, før man hiver dem frem fra kælderen. Køb dem unge til en god pris og gem dem bagerst i kælderen. De udvikler rigtig meget bundfald og bør dekanteres eller skænkes med blid hånd. Bør drikkes inden for få dage efter åbning. Anbefalet drikketemperatur er 17-18 grader.

Tawny (Colheita, Årgangs Tawny) ("læderfarvet"): Som regel lagret 4-6 år på fad. Tawny har en lysere farve fra længere tids fadlagring som gør, at farven trækkes ud i fadet. Tawny udvikler sig ikke videre på flasken. Bør drikkes i løbet af en måneds tid. Anbefalet drikketemperatur 12-13 grader.

Colheita – betyder høstår: Tawny fra én bestemt årgang, som lagres i mindst 7 år på fad. På etiketten er der angivet årgang og tapnings år. Høståret står oftest på fronten med store tal, og aftapningsåret på bagetiketten. Jo længere tid portvinen udvikler sig på fadet, jo mere afrundede og finesserige bliver vinen. Udviklingen skaber nuancer som læder og nøddertoner på bekostning af den røde frugtighed. Bør drikkes i løbet af en måneds tid. Anbefalet drikketemperatur: 14-16 grader.

Tawny med alder - er en blandings Tawny, hvor tallet 10-, 20-, eller 30-års angiver gennemsnitsalderen for blandingen. Hedder Tawny'en 40 år, betyder det, at den yngste portvin i blandingen er 40 år gammel. Fantastisk harmoniske portvine med finesse og elegance frem for power. De udvikler sig ikke meget på flasken. Bør drikkes i løbet af et par måneder efter åbning. Anbefalet drikketemperatur: 14-16 grader.

Brug hvidvinsglas
Vis respekt for portvinen og tag dine gode hvidvinsglas frem, når du skal drikke portvin. På den måde vil du kunne nyde de mange lag af dufte, som vinen  afgiver. Giv vinen tid til at åbne sig og vise sine mange nuancer – det kan være alt fra sorte kirsebær, solbærsyltetøj og appelsinskal til ristede mandler, tørret frugt og kanel.

Servér lettere afkølet
Om det er en Tawny Port, Vintage Port, Late Bottled Vintage Port, Ruby Port eller en hvid eller rosé portvin, skal den helst serveres let afkølet (som hentet fra en kælder) – dvs. ca. 12-14 grader. Ikke direkte fra køleskabet, men heller ikke ved stuetemperatur, som nemlig kan få de mindre ønskede dufte af alkohol frem i næsen.

Med venlig hilsen AH Vine - Vinimportør, skødstrup.